Wandel mee met....
Van Gogh op KorvelVincent van Gogh op Korvel
Vincent van Gogh woonde van 1866 tot 1868 aan wat we nu het Van Goghplein noemen. Hij was twee jaar in de kost bij de familie Hanik aan het St. Annaplein 18-19 (vroeger was het Korvel 57). Hij studeerde aan het HBS in Tilburg. Vincent hield van de natuur en wandelen, dat blijkt uit de passages in het boek waarin je onderandere delen uit zijn brieven naar zijn broer Theo leest. Van Gogh wandelde door Tilburg van zijn huis naar de HBS. Wat is er leuker dan diezelfde route lopen en dat deel van de stad door zijn ogen te bekijken
Een groep bewoners van Korvel heeft zich samen met de ondernemersvereniging jarenlang hard gemaakt om de jaren dat Van Gogh hier woonde, onder de aandacht te brengen. Het St. Annaplein werd omgetoverd naar een heus Van Goghplein. In 2017 werd dit plein heringericht met veel verwijzingen naar Van Gogh. Lees de teksten in de van beton gegoten zitbanken, neem een selfie met de silhouetafbeelding van de dertienjarige Van Gogh en bewonder de spaden die verwijzen naar een tekening van de schilder uit zijn Tilburgse periode. Het is niet meer dan logisch dat de wandelroute begint en eindigt op Korvel..

Visualisatie dag en nacht.


Visualisatie van het dromenloket.
Soundscape van de dromen uit de buurt.
Voor dit project vertrekken wij uit de verhalen van de mensen uit de buurt. In de beginfase willen wij op verschillende plekken in de straat mensen interviewen rondom thematiek dromen. Wat was jouw droom als kind? Wat is jouw droom nu ? Wat heeft jou naar de korvelseweg gebracht? Met een rijdend dromen loket met een grote spiegel erin hieraan worden de buurtbewoners geïnterviewd. Op dit loket ligt een grote spiegel die op de wolken is gericht. In deze spiegel zijn de vragen van het interview gegraveerd. Met het rijdende dromen loket gaan we langs de deur, maar zullen ook op buurtfeesten, braderieën of andere evenementen van de buurt staan om op die manier dromen te vangen. Die worden uiteindelijk gemonteerd tot een muzikale soundscape die in de 3 installaties te horen zijn.
Onze kunstenaars stellen zich voor
Tom Heintz en Jolein Kop zijn afgestudeerd van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Tom als theatermaker en Jolein als ervarings ontwerpster. Samen maken wij projecten op het snijvlak van theater en beeldende kunst. Beiden vertrekken we uit de verhalen van de mens, Tom vertelt ze en Jolein geeft hier vorm aan.
Door de samenwerking tussen de twee disciplines maken we méér dan alleen een statisch beeld. We halen je uit de realiteit en dompelen je onder in droomwerelden. We vertellen de geschiedenis en de verhalen van een plek of gebeurtenis. We ontwerpen ontmoetingen met licht, geluid en omgeving. Een interactieve wisselwerking tussen publiek en het kunstwerk. Ons werk is dan ook net als de Korvelseweg constant in beweging.

Kunstenaars: Tom Heintz & Jolein Kop
Communicatie: Justin Jankovits
Soundscape: Tyas D’Hont & Bart van Veenendaal
Technische realisatie: Serge Gruson
Camera: R&SKE – Renske van Gestel
Constructie: ntb
Spiegels: ntb
Artistieke begeleiding: Niko de Wit
Werkgroep Korvel
Voorzitter Korvel Vooruit: Peerke van Hessel
Linten manager: Audrey van Doornspeek
Architect/bewoner: Dagmar Ebbeling
Kunstenaar: Niko de Wit
Gemeente Tilburg: Peter van den Berk
KunstLoc Brabant: Liesbeth Jans
Ondernemer: Dieuwertje Vorstenbosch
Projectassistent: Renske van Gestel
Mede mogelijk gemaakt door
Ondernemersvereniging Korvel Vooruit
Prins Bernard Cultuur Fonds
Spiegelglasfonds Tilburg
Postcode Loterij Buurtfonds
Speciale dank aan
Elly Kop – Muller
Karlijn Vlaardingerbroek