Een nieuwe toekomst voor

DE KORVELSE KERK

 

Aanvragen informatie

HISTORIE

De Korvelse kerk heeft een rijke historie. De kerk is gebouwd tussen 1923 en 1924. Aan de achterkant van de kerk ligt nog een begraafplaats, die vorig jaar voor een deel in gebruik is genomen door buurtmoestuin Korvel. De kerk is ontworpen door Eduard Cuypers en is een van de drie kerken in Tilburg die gewijd was aan Antonius van Padua. De kerk is niet meer als gebedshuis in gebruik en staat leeg.

Ondernemersvereniging Korvel Vooruit ziet dit als een mooie kans om marktpartijen te enthousiasmeren om de kerk een nieuwe invulling te geven. Het idee is om de kerk commercieel en cultureel te gebruiken. Zo worden op een informele wijze culturele en commerciële functies gecombineerd.

HET PLAN

Op initiatief van de ondernemersvereniging Korvel Vooruit! en Stichting Tilburgse Linten hebben stek architecten en Kinkorn het idee van een combinatie van culturele, maatschappelijke en economische invulling voor de Korvelse kerk vormgegeven.

De kerk en haar omgeving moet opnieuw een ankerpunt vormen voor de Korvelseweg. Aan de noordzijde de binnenstad, aan de zuidzijde de kerk met het plein. De combinatie van functies zorgt voor een wisselend publiek in de kerk en geeft bezoekers de kans op een informele manier kennis te maken met de verschillende initiatieven. Hiermee krijgt de kerk weer toegevoegde waarde voor de buurt en blijft de maatschappelijke functie behouden.
De kerk staat inmiddels sinds 2016 leeg en het wordt tijd dat er een nieuwe toekomst aan gegeven wordt. De culturele, maatschappelijke en economische functies kunnen elkaar hierbij versterken en zorgen voor een levendige invulling die wijkbreed (en daarbuiten!) gedragen kan worden. Dit initiatief staat niet op zichzelf. Het vraagt om een breder perspectief op de kerk, de pastorie, het Korvelplein en het gebied achter de kerk. Deze plannen zijn in ontwikkeling.

In onderstaande film leggen Kim Pattiruhu (onderzoekend fotograaf)Theo Cuijpers (voorzitter bewonerscomité Korvelseweg) en Jan Aartsen (Voorzitter Stichting Tilburgse Linten) uit waarom de Korvelse kerk toegankelijk moet blijven voor publiek.

stek architecten en Kinkorn laten zien wat de mogelijkheden zijn voor de invulling van de Korvelse Kerk.

Laatste nieuws

Het plan rondom de Korvelse Kerk is inmiddels in verschillende media uitgelicht, hieronder enkele publicaties

Het gehele artikel uit Omroep Brabant

Verslag van Omroep Tilburg van 27 juni 2018

 

Het gehele artikel uit het Brabants Dagblad van 27 juni 2018

 

Het gehele artikel uit het de Tilburgse Koerier van 20 juni 2018

column Frank van Pamelen

Padua
Rome ziet het met lede ogen aan. De toenemende ontgoddelijking, de verbanning van de bidbanken, de exit van de eucharistie. Kerken die sneller leeglopen dan een lekke strandbal.

Ook in Tilburg is dat al een tijdje aan de gang. Pastoors verdwijnen, godshuizen krijgen een andere bestemming. De Hasseltse kerk herbergt een wijkcentrum, de Sacramentskerk wordt omgedoopt tot woningcomplex en ook de Korvelse kerk, las ik eergisteren, zou wel eens een nieuwe rol kunnen gaan vervullen.

Als de plannen doorgaan, kun je er straks etenswaren kopen, koffie drinken en tentoonstellingen bezoeken. De Korvelse ondernemers willen daarmee niet alleen voorkomen dat het gebouw verloedert, maar ook een extra impuls geven aan het hele woon- en winkelgebied.

In Rome zullen ze er wel het hunne van denken, maar ik weet zeker dat, als er een hiernamaals bestaat, één prominente hemelbewoner dit nieuwe plan met instemmend geknik zal begroeten. Antonius van Padua. De naamgever van de kerk. De patroonheilige van vrouwen en kinderen, van armen en bakkers, van reizigers en verliefden, en vooral: van verloren voorwerpen. “Heilige Antonius, beste vrind, zorg dat de Korvel zichzelf hervindt.”

Want dat is precies wat er hier gebeurt. Werd vroeger de buurt bijeengehouden door blijde boodschap, hostie en heiligenbeeld, in de nieuwe constructie zijn dat dagelijkse boodschap, brioche en beeldende kunst. Geef ons heden onze dagelijkse broodjes.

Het is nog de vraag, las ik, of het idee haalbaar is. Wie gaat het gebouw beheren? Is de huur te betalen? Dat soort aardse dingen. Op de eerste vraag is het antwoord wel duidelijk. Antonius van Padua waakt over de Korvel, en zeker over zijn kerk. Dat beheer zit dus wel goed. En wat het tweede punt betreft: een bisdom met ballen stelt het gebouw gratis beschikbaar. Dit plan is goud. Rijker kan het Roomse leven vandaag de dag niet worden.

De foto’s

Bekijk hier de foto’s van de kerk. Foto’s zijn gemaakt door Kim Pattiruhu.