‘Kwaliteit blijft’, zegt Peerke Hessels als hij om zich heen kijkt in zijn winkel vol gebruikte meubels aan de Korvelseweg.
De slogan zou op Peter Hessels zelf kunnen slaan. Al veertig jaar ‘Peerke’, waarvan de meeste jaren aan de Korvelseweg in Tilburg. Zijn eigen geliefde Korvelseweg, inmiddels. Niet voor niets is hij voorzitter van de winkeliersvereniging en promoot hij de ‘multiculurele wereldstraat’ overal waar hij maar kan.
Kwaliteitsmeubelen een tweede leven, of soms meedere levens, bieden is zijn dagelijkse motto. ‘Wij verkopen goede spullen, en dat komt doordat die zich al vele jaren hebben bewezen’, zegt Peerke vol vuur. ‘De goedkope rotzooi is in de loop der tijden afgevallen. Dus die zie je bij ons niet.’
Hij begon met zijn winkel in de Tivolistraat, hartje centrum. Voor wie zich die straat uit de jaren 80 nog herinnert: de eerste winkel van Peerke stond op de plek waar nu de tuin van Interpolis is aangelegd, zo ongeveer naast de twee vroegere basisscholen en de toenmalige warme bakker.
‘Evers was dat, om 10 uur ’s morgens had hij heerlijke verse warme worstenbroodjes’, grijnst Peerke.

De officiele startdatum van Peerke op de Tivolistraat is 28 mei 1983. Zijn oom handelde al in gebruikte meubels in Breda en Tilburg. ‘Ik was sinds 1980 als chauffeur bij hem in dienst’, kijkt Peerke terug ‘Ik kon de zaak in Tilburg overnemen.’
Zo gebeurde. Een half jaar later ging hij met zijn lief Liestbeth samenwonen. Ze trokken in een verbouwd kantoor vlak bij de winkel. Niet alleen de meubels in zijn bestaan bleken duurzaam, het stel is nog altijd samen en draait ook nog steeds gezamenlijk het bedrijf. Zij in de winkel, waar ook dochterlief ‘vintage’ kleding verkoopt, hij is meestal onderweg.
Liesbeth: ‘Ik heb wel eens nagedacht of ik iets anders zou willen doen. Maar dit is eigenlijk een heerlijk vak. Steeds afwisselend, creatief en je ontmoet leuke mensen. Daarnaast hou ik van al die gekke dingen die we soms tegenkomen als we iets hebben opgekocht.’

Ze waren ‘voorlopers in de duurzaamheidsdiscussie’, zeggen Peerke en Liesbeth. ‘Ik adverteerde in de jaren 90 al met ‘Geef de Aarde een kans, koop tweedehands’. Ik was daar feitelijk veel te vroeg mee. Mensen kochten toen nog niet vaak gebruikte spullen. Nu is het modern en voortuitstrevend om in een kringloopwinkel te kopen. Steeds meer mensen gaan bewust met het milieu en de constante verspilling om. Daarbij komt dat Nederlandse meubels kwalitatief zo goed zijn, dat ze een leven lang meekunnen. Dus waarom dan niet gebruikt kopen?’

Wie Peerke zegt, denkt aan Tilburg. Toch moeten Tilburgers niet raar staan te kijken als ze het bij hem ingeleverde theekastje van hun eigen oma zomaar ineens in het buitenland tegenkomen.
Peerke: ‘Ik ben al snel begonnen met export naar Engeland en Ierland en daarna kwamen daar de Oostbloklanden bij. Tegenwoordig exporteren we over de hele wereld, tot aan Midden-Amerika aan toe.’
‘Onze doorloopsnelheid is dan ook groot. Mensen moeten hier dus regelmatig binnenlopen als ze naar iets speciaals op zoek zijn. Onze collectie wisselt voortdurend.’

De plannen van het kabinet om kringloopwinkels te laten werken met een inkoopregister en registratie van de mensen die tweehands spullen komen aanbieden zien Liesbeth en Peerke totaal niet zitten.
‘Of je via de verkoop van een eetkamerstoel van een tientje grote sommen geld kunt witwassen! Een idiote gedachte. We zijn eindelijk af van het idee dat meubels wegwerpproducten zijn. Als ze in Den Haag op die manier willen gaan werken, met verplichte registraties, dan belanden heel veel potentiele kringloopproducten weer in de kliko of op de stort.”

De geschiedenis van Peerke is voor de liefhebbers te lezen op Facebook. In de loop van dit jubileumjaar komen daar telkens stukjes op te staan. Ook gaat Peerke, naast de reeds bekende straatbraderie en kerstmarkt, ook nog een aantal evenementen in zijn eigen winkel neerzetten. Voor kopers zijn er dit jaar kadootjes. ‘Wat ik ga doen, is nog geheim’, lacht hij.
Zelfs LIesbeth weet het nog niet allemaal.