Op 3 april neemt wethouder Marcelle Hendrickx het eerste exemplaar van het boek ‘Vincent van Gogh route Tilburg’ in ontvangst. Een prachtige uitgave met daarin de wandelroute, uitleg en foto’s van alles wat Vincent tijdens zijn lange wandelingen in Tilburg gezien moet hebben.

Vincent van Gogh woonde van 1866 tot 1868 aan wat we nu het Van Goghplein noemen. Hij was twee jaar in de kost bij de familie Hanik aan het St. Annaplein 18-19 (vroeger was het Korvel 57). Hij studeerde aan het HBS in Tilburg. Vincent hield van de natuur en wandelen, dat blijkt uit de passages in het boek waarin je onderandere delen uit zijn brieven naar zijn broer Theo leest. Van Gogh wandelde door Tilburg van zijn huis naar de HBS. Wat is er leuker dan diezelfde route lopen en dat deel van de stad door zijn ogen te bekijken

Een groep bewoners van Korvel heeft zich samen met de ondernemersvereniging jarenlang hard gemaakt om de jaren dat Van Gogh hier woonde, onder de aandacht te brengen. Het St. Annaplein werd omgetoverd naar een heus Van Goghplein. In 2017 werd dit plein heringericht met veel verwijzingen naar Van Gogh. Lees de teksten in de van beton gegoten zitbanken, neem een selfie met de silhouetafbeelding van de dertienjarige Van Gogh en bewonder de spaden die verwijzen naar een tekening van de schilder uit zijn Tilburgse periode. Het is niet meer dan logisch dat de wandelroute begint en eindigt op Korvel.

Op 3 april tussen 17 en 18 uur neemt de wethouder het boek officieel in ontvangst op het St. Annaplein en wordt er een monumentenplaat op het huis van Van Gogh bevestigd. Vanaf dan kun je het boek met de wandelroute voor € 7,50 kopen bij Diggers Recordstore (tegenover het St. Annaplein, aan de Korvelseweg 15). Doe als Vincent en kom korvelen: kom wandelen op Korvel!

Vangogh BoekjeIA