Do 27 okt: De befaamde Ronde van den Besterd keert terug. De ondernemersvereniging van De Besterd wekt de wielerronde weer tot leven.

Kartrekker is Wiebe de Jong. De fervent wielrenner organiseerde vorig jaar de Ronde van Hulten en is door de ondernemersvereniging benaderd om Den Besterd-ronde vorm te geven. ,,We hebben een grote ronde met veel asfalt voor ogen.”

Traditie
De Ronde van den Besterd was een traditie. De eerste zondag van mei ging je eerst ‘s morgens op bezoek vanwege Moederdag en ‘s middags dook je de wielerronde in. De Ronde van den Besterd werd in 1995 voor de dertigste en laatste keer gereden.

Ooit telde Tilburg tien van zulke rondes. Wedstrijden als de Ronde van Den Besterd en de Ronde van de Westermarkt golden in het verleden als klassiekers onder de criteriums. Daarnaast was Tilburg aankomst of vertrekplaats voor grote etappewedstrijden als de Profronde van Nederland en Olympia’s Tour.

Door verkeersremmende maatregelen en herinrichtingen van straten zijn de criteriums verdwenen. Ook bij de laatste Ronde van den Besterd was dat een probleem: door drempels en versmallingen in de Koestraat moest de route worden aangepast.

Prille plannen
De Jong ziet mogelijkheden, wel waarschuwt hij dat de plannen pril zijn. De gemeente moet de vergunningen nog verlenen en er worden veel vrijwilligers gezocht. De Facebook-pagina ‘Ronde van den Besterd’ sprong woensdagochtend online.

,,We krijgen al veel positieve reacties binnen, superleuk”, zegt De Jong. ,,Het is dan ook schandalig dat de rondes verloren zijn gegaan, denk ik dan als fanatiek wielrenner.” De Ronde wordt – zo luidt de planning – op Vaderdag volgend jaar gereden.