Wielerliefhebbers opgelet: de ondernemersvereniging van De Besterd maakt zich hard voor een terugkeer van de ‘Ronde van den Besterd’.  Deze wielerwedstrijd vond in 1995 voor het laatst plaats in onze stad. De Lijstjesmeisjes spraken met organisator en wielerfanaat Wiebe de Jong, over waarom de ondernemersvereniging de wedstrijd terug wil laten keren. 

  1. De wielerronde is een sportief hoogtepunt voor Tilburg

In het verleden is de Ronde van den Besterd dertig keer gereden in onze stad. In 1995 was de laatste keer. Het was jarenlang een traditie op Moederdag: ’s morgens naar de familie en in de middag meedoen of kijken naar de grote wielerronde. Komend jaar staat het evenement gepland op Vaderdag, 18 juni 2017.

  1. Een sportief evenement is goed voor de stad

Ook voor de niet-fietsers kan 18 juni een mooie dag in Tilburg worden. Zo zijn er volgens De Jong plannen om een dikke bandenrace te organiseren voor kinderen en zal er horeca aanwezig zijn langs het parcours. “Maar dit staat nog in de kinderschoenen. De wielerwedstrijd zal centraal staan tijdens dit evenement. Uiteraard wordt in eerste aanvang begonnen met een voorzichtig programma om in de toekomst te kunnen groeien.”

  1.  De stad biedt mogelijkheid voor een mooie wielerronde

In het verleden zorgde drempels en wegversmallingen nog voor problemen en moest de route aangepast worden, maar dat zal nu niet meer het geval zijn volgens De Jong. “Er zijn ideeën voor een mooie grote ronde met nauwelijks drempels en veel asfalt. Door de herstructurering in de Spoorzone biedt onder andere de Burgemeester Brokxlaan nieuwe mogelijkheden.”

  1. De stad heeft veel fietsfanaten

“Dit blijkt wel uit de Facebookpagina die enorm groeit”, vertelt De Jong. “Maar een wielerronde is al een tijdje weg uit de stad, dus het is voor nu vooral belangrijk om te kijken hoe het nog leeft hier.” Volgens hem staat het wielrennen wel weer op de kaart in Nederland. “Met kansen in de Giro d’Italia voor Kruijswijk, in de Tour voor Mollema en een tijdrijder op wereldniveau als Tom Dumoulin, heeft Nederland weer toekomst in het wielrennen. En niet te vergeten: de Nederlandse dames zoals Kirsten Wild, Ellen van Dijk, Anna van der Breggen en Marianne Vos.”

  1. Fietsen zorgt voor diverse verbindingen in de stad

Fietsen brengt je van A naar B maar het verbindt ook mensen onder elkaar. Bijvoorbeeld in de diverse wielerverenigingen die onze stad kent en ook tijdens een evenement als de Ronde van de Besterd. “Daarom wil ondernemersvereniging De Besterd Tilburg graag weer een wielerevenement aanbieden”, sluit De Jong af.

Bron foto’s: Facebook ‘Ronde van den Besterd’